Uzņēmējdarbības ideja

Site: LabFutura
Course: Uzņēmējdarbība LV
Book: Uzņēmējdarbības ideja
Printed by: Guest user
Date: Thursday, 19 September 2024, 4:50 AM

1. Uzņēmējdarbības ideja

Uzņēmējdarbības ideja nav tikai koncepts uz papīra vai sapnis. Tā ir dzinējspēks, kas var pārveidot redzējumu par reālu biznesa iespēju. Tā ir sēkla, no kuras var augt liels un veiksmīgs uzņēmums, ja tā tiek aprūpēta ar rūpību un izpratni par tirgus vajadzībām.

Šī nodaļa ir veltīta diviem būtiskiem aspektiem, kas nepieciešami, lai jūsu uzņēmējdarbības ideja kļūtu par realitāti - biznesa idejas formulēšanai un "lifta runas" sagatavošanai.

💡Uzņēmējdarbības idejas formulēšana

Labi formulēta uzņēmējdarbības ideja ir pamats veiksmīgam biznesam, kas spēj piedāvāt vērtību savai auditorijai. Biznesa idejas formulēšanai piedāvājam divas metodes: eža stratēģiju un problēmas – risinājuma stratēģiju.

🔼"Lifta runa"

Savukārt «lifta runa» ļauj īsi, skaidri un pārliecinoši izskaidrot savu uzņēmējdarbības ideju vai konceptu. "Lifta runa" noderēs, lai piesaistītu potenciālos investorus, sadarbības partnerus vai klientus īsā laikā, piemēram, laikā, ko pavadītu liftā.

Katrā no mums ir potenciāls radīt kaut ko unikālu, kas sniegs vērtību citiem cilvēkiem vai uzlabos viņu dzīvi. Dodamies uz priekšu!

2. Eža stratēģija

Vai esi domājis, kur rast lielisku biznesa ideju? Lieliska uzņēmējdarbības ideja var rasties jebkur, ja esi gatavs novērot, analizēt un būt gatavs veikt pirmo soli uz priekšu.

Eža stratēģija

🦊Sengrieķu dzejnieks Arhilohs (Archilochus) rakstīja: «Lapsa zina daudz lietas, bet ezis zina vienu lielu lietu».

🦔"Eža stratēģija" ir uzņēmējdarbības un vadības princips, kas balstās uz ideju, ka, lai sasniegtu izcilību, jāfokusējas uz trīs elementiem:

✔️Kas tevi aizrauj? - Izprast savas dziļākās intereses un sasniegumus, kas iedvesmo un motivē.

✔️Ko tu dari labāk par citiem? - Identificēt un koncentrēties uz savām stiprajām pusēm, prasmēm vai priekšrocībām.

✔️Kas var radīt ienākumus? - Atrast un attīstīt tās darbības vai produktus, kas ļauj nopelnīt un vienlaikus saskan ar stiprajām pusēm un jomām, kas aizrauj.

🦔Eža stratēģija 2001. gadā publicēja Džims Kolins (Jim Collins).

3.1. uzdevums

👉Aizpildi 3 laukus un mēģini formulēt savu biznesa ideju!

3. Problēmas – risinājuma stratēģija

Problēmas - risinājuma stratēģija

💡Problēmas - risinājuma stratēģija ir pieeja, kas balstās pieņēmumā, ka problēmas un nepieciešamība var radīt inovatīvas un veiksmīgas biznesa idejas. Šī stratēģija iedrošina cilvēkus meklēt un identificēt problēmas, kuras varētu atrisināt ar jauniem produktiem, pakalpojumiem vai risinājumiem. Šeit ir daži padomi, kā īstenot šo pieeju:

✔️Meklējiet problēmas savā ikdienā: Sāciet ar sevi un savu ikdienu. Identificējiet situācijas vai procesus, kas jums vai citiem rada grūtības. Vai jums nāk prātā situācijas situācijas, kuras varētu uzlabot?

✔️Runājiet ar cilvēkiem un izpētiet atsauksmes: Sūdzības un atsauksmes ir vērtīgs avots, lai uzzinātu par problēmām, ar kurām saskaras cilvēki. Sarunājieties ar potenciālajiem klientiem vai lietotājiem, lasiet atsauksmes par esošiem produktiem vai pakalpojumiem, lai identificētu nepieciešamības un iespējamos trūkumus tirgū.

✔️Radiet inovatīvus risinājumus: Pamatojoties uz identificētajām problēmām, attīstiet risinājumus, kas varētu atrisināt šīs problēmas vai uzlabot esošos risinājumus. Svarīgi ir piedāvāt vērtību un reālu labumu, kas varētu piesaistīt potenciālos klientus vai lietotājus.

Problēmas - risinājuma stratēģija ir dinamisks process, kas var aizsākt jaunu biznesu vai uzlabot esošo biznesa modeļu efektivitāti, sniedzot risinājumus reālajām problēmām un vajadzībām tirgū. T

Piemērs Latvijā

Ideja par savu uzņēmumu MADARA Cosmetics līdzīpašniecei un dibinātājai Lottei Tisenkopfai-Iltnerei radās pēc tam, kad uz sejas parādījās alerģiska reakcija no hipoalerģiska krēma. Tas pamudināja radīt produktus, kas ne tikai uzlabotu ādas stāvokli, bet arī būtu izgatavoti no dabiskas izcelsmes sastāvdaļām. 

Uzzini vairāk: https://www.madaracosmetics.com/lv/about

3.2. uzdevums

🤔Pārdomā problēmas, ar kurām saskaries ikdienā!

🎯Izvēlies 1 problēmu, kuru risināt.

🔢Piedāvā vairākus risinājumus šai problēmai.

💡Izvēlaties 1 labāko risinājumu, kuru var pārvērst biznesa idejā.

4. Izveido savu «lifta runu»!

«Lifta runa»

🤓«Lifta runa» ir līdz 1 minūtei gara, pārliecinoša biznesa idejas prezentācija, kas paredzēta īsai un efektīvai biznesa idejas prezentēšanai potenciālajam investoram vai citiem interesentiem. Šādās īsās un efektīvās prezentācijās jābūt spēcīgiem un ļoti skaidriem argumentiem, kas pārliecina klausītājus par biznesa idejas potenciālu.

3.3. uzdevums

💡Izveido savu lifta runu, iekļaujot šādu informāciju:

✔️Produkts (kas tas ir)?

✔️Konkurētspējīgā priekšrocība (kāpēc tavs produkts ir labāks par citiem?)

✔️Tirgus (kas ir tavi potenciāli klienti?)

✔️Konkurenti (kas ir tavi būtiskākie konkurenti?)

✔️Kanāli (kā produkts nonāks pie klientiem?)

⌛Pārbaudi, vai iekļaujies 1 minūtē!